Biografija

Milan Mladenović, (Zagreb, 21. septembar 1958 — Beograd, 5. novembar 1994) je bio rok muzičar, pevač i gitarista beogradske rok grupe Ekatarina Velika.

Detinjstvo i mladost

Rođen je 21. septembra 1958. godine u Zagrebu, od oca Spase (rodom iz Kruševca, Srbija), koji je bio vojno lice, i majke Danice (iz Makarske, Hrvatska). U šestoj godini se sa porodicom preselio u Sarajevo, gde je živeo narednih nekoliko godina. O tom periodu je rekao: «Sarajevo je verovatno mračno uticalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali, ovolicki, i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Oni su me, naravno, mlatili i tako sam ja dolazio kući krvav, plačući, i to je trajalo tih šest, sedam godina koliko sam živeo tamo. Bio sam klinac sa naočarima i nosio tango-gitaru ispod miške. Odlazio sam na časove kod čuvenog Gari Garinče. Od njega sam naučio neke akorde».

Godine 1970. porodica Mladenović preselila se u Beograd. Milan je pohađao Jedanaestu beogradsku gimnaziju u kojoj je krajem sedamdesetih godina, zajedno sa školskim drugom Dragomirom Mihajlovićem Gagijem i drugom iz kraja Milanom Stefanovićem - Mikicom, osnovao svoj prvi bend — Limunovo drvo. Svirali su na gitarijadama u Žarkovu i Železniku, u Bloku 45 (tzv. „Rok blok”), u Domu omladine, a održali su i tri samostalna koncerta u SKC-u i Studiju M u Novom Sadu. Poznate pesme Limunovog drveta bile su: „Da li se sećate?”, „Sedmi krug”, „Oko moje glave”, „Limunovo drvo”, „Ne veruj”, „Prevaren” i „Crni hleb“. U to vreme Milanovo društvo postalo je aktivno uključeno u novi pravac muzike poznat kao novi talas.

Muzička karijera

Godine 1980. zajedno sa Mihajlovićem, Dušanom Kojićem- Kojom i Ivanom Vdovićem - Vdom, Mladenović je osnovao svoj prvi značajni sastav — Šarlo Akrobata. Prvi nastup su imali aprila 1980. godine u SKC-u, kao predgrupa Pankrtima. Nekoliko pesama grupe ("Niko kao ja", "Ona se budi", "Oko moje glave" i "Mali čovek") ubrzo je objavljeno na kompilaciji „Paket aranžman“, a 1981. godine izašao je prvi i jedini album benda - „Bistriji ili tuplji čovek biva kad...", koji se smatra jednim od važnijih albuma jugoslovenskog novog talasa.

Krajem 1981. godine, Milan Mladenović sa Dragomirom Mihajlovićem, drugarom iz bivšeg benda Limunovo drvo, formira novi bend Katarina II. Tokom 1982. bendu se priključuju klavijaturistkinja Margita Stefanović Magi, a 1983. basista Bojan Pečar i bubnjar Šarla akrobate Ivan Vdović. U toj postavi grupa 1984. godine izdaje album „Katarina II“ na kojem se nalaze čuvene numere „Aut“, „Jesen“, „Radostan dan“, „Treba da se čisti“, „Ja znam“ i druge. Nakon odlaska iz grupe Mihajlović kao nosilac prava na ime Katarina II uskraćuje grupi pravo da se dalje njime koristi, te bend bira novo ime - „Ekatarina Velika“. U EKV dolazi novi bubnjar Ivan Fece Firči iz Lune, umesto Vda. Godine 1985. izlazi istoimeni album „Ekatarina Velika“ koji dobija povoljne kritike te skreće pažnju na bend. Album iz 1986. „S vetrom uz lice“, lansira ih na sam vrh jugoslovenske rok scene, gde sa Mladenovićem na čelu ostaju sve do 1994. godine izdajući seriju uspešnih albuma.

Tokom rada sa Ekatarinom, Mladenović sarađuje kao producent na albumima bendova „Gustaf i njegovi dobri duhovi” i “Fit”. 1985. godine se zajedno sa ostalim članovima Ekatarine pojavljuje u filmu Gorana Markovića „Tajvanska kanasta“, a sledeće godine i u filmu Milana Živkovića "Crna Marija" gde igra glavnu ulogu i za koji je napisao numeru "Bus Station". 1991. Godine piše muziku za pozorišnu predstavu "Majka hrabrost i njena deca" Bertolda Brehta, u režiji Lenke Udovički.

Antiratni angažman

Početkom jugoslovenskih ratova, 1992. godine, sa članovima grupa Partibrejkers i Električni orgazam formira projekat "Rimtutituki", čija je muzička aktivnost koncentrisana na antiratnu propagandu. Njihov singl „Slušaj 'vamo!", s ključnim refrenom „Mir, brate, mir”, izdaje B92, a promovisan je koncertom na kamionu koji je kružio ulicama Beograda. EKV, Partibrejkers i Električni orgazam septembra 1993. godine sviraju u Pragu i Berlinu sa zagrebačkim sastavom Vještice u okviru akcije „Ko to tamo pjeva“.
Ratno stanje se neposredno odrazilo i na stvaralaštvo Ekatarine Velike, naročito na poslednjim albumima Dum dum i Neko nas posmatra.
U vreme opsade Dubrovnika, Milan je pozvao publiku da minutom ćutanja odaju počast bombardovanom Dubrovniku i njegovom stanovništvu. Međutim, neki iz gomile su glasno negodovali, a čuli su se čak i pozivici „uhapsite ga”. Kada je trebalo da gostuju Rimtutitukijem u Banjaluci tokom rata, Milan je iz protesta otkazao nastup zato što je srušena najstarija i najpoznatija banjalučka džamija Ferhadija.

Put u Brazil

Od decembra 1993. do marta 1994. godine Mladenović provodi u Brazilu, gde sa dugogodišnjim prijateljem Mitrom Subotićem - Subom (alijas Rex Ilusivii) i nekoliko brazilskih muzičara snima album "Angel’s Breath" („Dah anđela“). Po Milanovim rečima, „to je neka vrsta psihodeličnog samba-roka s balkanskim uticajem”. Milan zatim u maju 1994.odlazi u Pariz, gde je u saradnji sa sarajevskim rediteljem Alešom Kurtom napravio video snimke i odabrao dokumentarni materijal koji je iskorišćenu spotu za pesmu «Crv».Spot je, nakon Milanove smrti, na osnovu njegove ideje, dovršila njegova devojka Maja Maričić.

Bolest i smrt

Pre nego što se ploča Angel’s Breath pojavila, Milan Mladenović je umro 5. novembra 1994. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

Diskografija

 

Šarlo akrobata

„Paket aranžman“ Razni izvođači (Jugoton, 1981.)
„Bistriji ili tuplji čovek biva kad...“ (Jugoton, 1981.)

Katarina II

„Katarina II“ (ZKP RTLJ, 1984.)

Ekatarina Velika

„Ekatarina Velika“ (ZKP RTLJ, 1985.)
„S' vetrom uz lice“ (ZKP RTLJ, 1986.)
"EKV LIVE! 1986" (ZKP RTLJ, 1987)
„Ljubav“ (PGP RTB, 1987.) 
„Samo par godina za nas“ (PGP RTB, 1989.)
„Dum dum“ (PGP RTB, 1991.)
„Neko nas posmatra“ (PGP RTB, 1993.)

Rimtutituki

„Slušaj 'vamo“ (Radio B92, 1992.)

Angel's Breath

„Angel's Breath“ (Imago Records, 1994.) - Milan Mladenović i Mitar Subotić Suba

Bibliografija

Mesto u mećavi – priča o Milanu Mladenoviću

Aleksandar Žikić

Dečak iz vode

Flavio Rigonat