Na konferenciji za medije povodom početka rada "Zadužbine Milana Mladenovića", koja je održana 12.04. u Beogradu, najavljeno je da će Zadužbina dodeljivati regionalnu godišnju nagradu koja će nositi ime istaknutog muzičara, pesnika, kompozitora i vođe kultnog benda Ekatarina Velika.

Govoreći o razlozima osnivanja "Zadužbine Milana Mladenovića", članovi Upravnog odbora Zoran Kostić Cane, Milivoje Petrović - Miško Plavi i advokat Nenad Milovanović objasnili su da je Zadužbina osnovana prema nalogu koji je u svom testamentu ostavila Milanova majka, Danica Mladenović. Zadužbina je osnovana sa namerom da se autorska i lična zaostavština Milana Mladenovića sačuva kao celina i da se nameni za kulturne i humanitarne svrhe. Ciljevi Zadužbine su, između ostalog, da čuva uspomenu na Milana Mladenovića, brine se o objavljivanju njegovih dela i podstiče umetničko stvaralaštvo dodeljujući regionalnu  nagradu koja nosi njegovo ime.

Nagrada Milan Mladenović dodeljivaće se svake godine na dan Milanovog rođenja, (21. septembra), za  muzičko delo od izuzetne umetničke vrednosti. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa od 2000 EUR.  

Milanova Nagrada je regionalna i pravo da konkurišu za nju imaju autori  sa teritorija svih bivših jugoslovenskih republika, za delo objavljeno između 30. juna prethodne godine i 30. juna tekuće godine, bez posebnih žanrovskih ograničenja.

Predloge dela koja konkurišu za nagradu mogu podnositi autori, izdavači ili organizacije. Rok za prijave je otvoren od 15. aprila do 30. juna preko sajta Zadužbine Milana Mladenovića, na adresi https://www.milanmladenovic.com.

Članovi prvog  žirija za dodelu Milanove nagrade su Zoran Kostić Cane, Vasil Hadžimanov i Aleksandar Žikić.

Na konferenciji za medije je takođe najavljeno da će do kraja godine Zadužbina objaviti i re-izdanje albuma "Angel’s Breath" (1994) koji je Milan snimio sa Mitrom Subotićem Subom u Brazilu, kao i re-izdanje kompilacije "Kao da je bilo nekad"  (2002.) na kome su poznati muzičari interpretirali pesme EKV.